Jump to content
HybridZ
~KnuckleDuster~

~73 Turbo L28 to N/A RB25 240z Project~

Recommended Posts

Got some cool weather to work in today so I decided to black out some more stuff :icon54:

 

Finally got around to putting the new seats in, I didn't think it would make much of a difference but danm are they looking good in there!

 

IMG_5492_zpse1319839.jpg

 

Put the new rear interior pieces together, & installed the rear hatch seal.

 

IMG_5488_zps8d5f130d.jpg

 

IMG_5487_zpse04809dc.jpg

 

IMG_5490_zpsd57bfda0.jpg

 

Changed valve covers, finally got rid of that nasty red thing. Under the cover looked extremely clean..

 

IMG_5480_zps389a8994.jpg

 

IMG_5497_zps68b9c767.jpg

Edited by ~KnuckleDuster~

Share this post


Link to post
Share on other sites

So I was working on the Z today and had the rear hatch open with a box fan blowing inside the car. I was working in the engine bay and began smelling an extremely strong piss odor. I followed my nose and came to the conclusion that it was coming from behind the dash somewhere. I found a few mouse turds and chewed wires before this so I figured there must have been some nesting area I havn't found yet. I looked under the dash all over and didn't see anything that could produce such a hanus whiff of urine. I decided to remove the a/c condensor figuring that there was nastiness on the top of it. Plus I wasn't going to ever use a/c and weight reduction is beneficial and free..

 

Well I pulled it out, weighed about ten pounds.

 

a052d1dc-903b-4e71-a42b-af4b4445c442_zps

 

IMG_5176_zps9dfe438a.jpg

 

Oh wait whats this? Could this be where the horrible stench is coming from?

IMG_5177_zps989d70d0.jpg

 

Judging by evidence found at the crime scene the suspect moved in sometime in 2008. I'm really glad I found this instead of writing it off as old car smell.

 

IMG_5178_zps4eb3958a.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Waiting on a new AFM & coolant temp sensor that will hopefully get the old girl running smooth. Currently in the process of re designing the intercooler set up. I'll be using an IC with both end tanks mounted on one end so I can run very short pipes through the driver side frame holes. Should decrease turbo lag & heat soak. It will also look a hell of a lot cleaner and enable me to use the stock fan if I so desire.

 

KGrHqJHJEMFG5mZd8bBRwh0nOc160_57_zps3f0b

Share this post


Link to post
Share on other sites

Got the turbo AFM today. Looks a little different than the previous one :willy_nil  I'm shocked at how this this was even drivable before.

 

IMG_5654_zps4d6c3dd2.jpg

 

Went to Lowes and found a fitting for my temp sensor.

 

IMG_5662_zps8d166592.jpg

 

IMG_5664_zps5dc73e5b.jpg

 

Also been cleaning up the wiring some more. Starting to look decent under the hood finally.

 

IMG_5666_zpsd9a2bb31.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Just needs to move the wire from the one side to the other on the temp sensor. Looks good.

Yeah I had to extend it and run it back around. For the record a head temp sensor can't be used in place of a coolant temp sensor. I read multiple times on the web where people claim they can be interchanged. Well they cant, the HTS swivels around and has a small gap where coolant will leak out. I'm glad I noticed a couple drips before I actually started it up.

 

I realized the tps and oil pump are still from a 280z too so I ordered the proper parts. This car would have been so much easier and cheaper to just go back to n/a!

Share this post


Link to post
Share on other sites

The TPS should be the same, as it is just a switch for idle. I had to swap it out for an actual rheostat from a more modern Nissan to get Mrgasquirt working. Of course Megaquirt can also use a MAP sensor to do the same task as the TPS.

 

Is there a coolant temp sensor that reads the same as the CHTS? I would have to look at the resistance from it vs. other sensors. Oil pump is different, but its work this far.

Share this post


Link to post
Share on other sites

The TPS should be the same, as it is just a switch for idle. I had to swap it out for an actual rheostat from a more modern Nissan to get Mrgasquirt working. Of course Megaquirt can also use a MAP sensor to do the same task as the TPS.

 

Is there a coolant temp sensor that reads the same as the CHTS? I would have to look at the resistance from it vs. other sensors. Oil pump is different, but its work this far.

I was reading somewhere that the newer tps was required for proper idle and what not and sure enough it has a different part number. If it doesn't matter oh well at least I have a spare.

 

Apparently the CHTS and CTS will read the same, which is why most people think they can be interchanged. A cts would probably work in the head since it's a dry hole, chts wont work in a wet hole due to the swivel action.

 

As far as the oil pump goes, the last thing I want to do is get the car running good only to blow the motor due to oil starvation. I got the higher flow model just for some piece of mind. Now I'm looking at the injectors which I'm sure are from a 280z. Going to have to buy some injectors now!

Edited by ~KnuckleDuster~

Share this post


Link to post
Share on other sites

Figured now was a good time to replace the old heavy radiator with an aluminum 2 core. While the radiator was out I painted the rad support a low gloss black. Feels good having less gold in there. The rest of the gold will probably stay for awhile, I'm getting used to it. Bling bling :ugg:

 

IMG_5671_zpsf8511b62.jpg

 

IMG_5677_zpsbc93b41a.jpg

 

IMG_5679_zps073024de.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Here's the Treadstone intercooler. I couldn't run the pipes as short as I originally wanted but I'm really happy with it. I know what your thinking..it's so small! It's 3" thick and rated for 500hp. I plan on running a very conservative set up and this should be just fine for my goals. Looks very Mad Max :icon54:

 

IMG_5757_zps31f4cb3e.jpg

Edited by ~KnuckleDuster~

Share this post


Link to post
Share on other sites

Glad its running. Hope you get it driving good soon.

 

Yeah me too! As of right now it's got a hard time starting cold. Idle will be hovering around 500 and gas will nearly kill it. If I give it a little gas and build up boost then let off the idle will be normal and will rev freely. When driving it will be smooth for awhile then while building a little boost it will start choking and won't build any boost. The timing has been set, vac reads 10, max boost is 5psi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Well went to try and start it today and wouldn't hold idle at all. I decided to unplug the temp sensor and bam started right up. Took it for a drive and the thing ran great. I put about ten miles on it without a single hiccup. Super happy!
 

Here's a little sneak peak at the new IC piping. Got rid of the ebay BOV for a Turbo XS RFL. It's really ******* loud..but in a good way.

 

IMG_5797_zpsb95a4e33.jpg

Edited by ~KnuckleDuster~

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sounds like the temp sensor has a different calibration than the CHTS.

 

My car idles a little rough on warmup, bit the Megasquirt compensates by adjusting timing while cold, which bumps up idle. So, when are you going to cruise to SD? Haha. On a side note, boost controller soon.....

Yep, danm interweb.

 

The only thing I see keeping me from a long drive is my lack of a 5th gear hah. I think once I get the actual turbo injectors put in then an mbc will be in order. 5 psi is still fun though hehe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Looks great man!  Can I ask what mirrors you have on there?  They look like Vitaloni Baby Turbo's with a CF wrap on them?  Also how is the visibility with the mirrors?

 

Thanks, I believe they are Vitaloni baby turbos..and someone wrapped them in carbon fiber. I put in new door weather striping on the driver side and have to slam the door now to shut it completely which in turn throws off the mirror position so I have to adjust it every time I drive. I'm sure there's a way to tighten it but I haven't gotten around to messing with it yet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×