Jump to content


Photo
- - - - -

Water temp sender issue. Despite fixes


  • Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 1983zx

1983zx

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 5 posts
  • LocationLittle Rock

Posted 30 September 2016 - 07:08 PM

Ok. Water temp in dash reads zero. Replaced temp sensor. Checked dash temp sensor with meter, Checked out fine. But orange sensor light still comes on, red "water" light stays lit and water temp still reads zero. While I was in there, changed water pump and thermostat.
Am I missing something? I've cleaned the connections of the bullet on the temp sensor and where it connects. Why won't my water temp sensor work?!
Please help. I'm new to z's but thought I tried to read up as much as possible. Have the manuals etc.
Thanks fellows/ladies.
83zx N/A

#2 NewZed

NewZed

    Clandestine Moderator

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5167 posts
  • LocationWashington County, Oregon

Posted 30 September 2016 - 08:15 PM

The circuit for the gauge grounds through the "thermal transmitter" threads.  No ground might mean no reading.  Put meter probes on the transmitter body and the engine block and make sure you have continuity.  Teflon tape and/or thread sealer might disrupt that ground circuit.

 

The circuit is shown on page EL-83 (kind of a goofy diagram).  It's the Y wire.  Upper right is the transmitter.  There's also a voltage regulator that's part of the gauge.



#3 turbogrill

turbogrill

    Regular

  • Members
  • PipPipPip
  • 95 posts
  • LocationAustin, TX

Posted 30 September 2016 - 08:27 PM

Ok. Water temp in dash reads zero. Replaced temp sensor. Checked dash temp sensor with meter, Checked out fine. But orange sensor light still comes on, red "water" light stays lit and water temp still reads zero. While I was in there, changed water pump and thermostat.
Am I missing something? I've cleaned the connections of the bullet on the temp sensor and where it connects. Why won't my water temp sensor work?!
Please help. I'm new to z's but thought I tried to read up as much as possible. Have the manuals etc.
Thanks fellows/ladies.
83zx N/A

 

If you don't care about looks then save your self some time and buy a new gauge and sender.

Lots of affordable ones.



#4 1983zx

1983zx

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 5 posts
  • LocationLittle Rock

Posted 01 October 2016 - 05:34 AM

Excellent. I will try that. I do have Teflon tape on it.
I have a new sender and I know my gauge works.
Thank you for the tips. I will let you know what I find.
83zx

#5 justforkicks

justforkicks

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 6 posts
  • LocationSo. Cal.

Posted 25 November 2016 - 01:37 PM

Does everything now work?


79  280ZX

92  Gulfstream Motor Coach w/ car hauler





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users